Ültetett svédasztalos: Egyre elterjedtebbek az ültetett büfévacsorák is, amikor a vendégek a svédasztalhoz járulva válogathatnak az ételek között, és asztalnál ülve étkeznek. Egyszerre rendszerint 20-25 féle fogás kínálja magát! Az ízlésesen komponált büfépult valóságos díszlet is.
Hagyományos, ún. francia típusú: Az esküvői vacsorák, például a falusi lagzik, úgynevezett francia étkezés formájában zajlanak: az egyes fogásokat tálakon hordják az asztalhoz a felszolgálók, majd a vendégek maguknak szednek.
Vegyes szervírozású: Ez az étkezési forma megjeleníti a svédasztalos, és a hagyományos francia tálalási forma mindkét előnyét. A két-három fajta előételt tányérokon előre tálalva szervírozzuk, majd a levest csészékben kínáljuk. A további főételeket viszont a vendégek svédasztalról választhatják. Ennek köszönhetően az ünnepélyes hangulathoz szükséges hagyományos szervírozás után a svédasztalos étkezés alatt kötetlenül beszélgethetnek, ihatnak a vendégek.
|